A déli szláv és az európai iszlám országok bármelyik részében hely- és nyelvismerettel rendelkezem, ill. olyan emberi kapcsolatokkal, amelyek egy-egy utazás sikeréhez helyben elengedhetetlenül szükségesek. Szívesen nyújtok programok összeállításával, útvonal tervezésével és az épített és természeti látnivalókkal  kapcsolatos tanácsokat.

Az utazások minden esetben utazási irodában kerülnek megszervezésre, akár egyéni igény szerint.

Az egyes országokhoz tartozó képek a címre kattintva válnak láthatóvá.

Bosznia-Hercegovina: A csodák országa

Az elmúlt ezer-ezerötszáz év szövevényes történései: egyetlen végtelen mese! Nemzeti, nyelvi, kulturális, vallási mozaikok színes összessége a medve járta erdő borította hegyekben, a türkiz színű Neretva partján, ebben a fehér tűtornyokkal tűzdelt hihetetlen világban. Életre szóló élmény.

Montenegró: A hősök országa

A Balkán legérdekesebb szeglete a fekete csúcsok koszorúja. Ahol a hegy és az ember is magasra nő. Ahol a tenger sosem haragos, a nap sötétre égeti a karsztot és felforrósítja a homokot, és még a levegőnek is más illata van. Ahol a legjobb turistának lenni, vagy inkább nőnek?

Szerbia: Vendégszeretet és gasztronómia

Mindkettő igaz és vonzó. Még akkor is, ha a magyar nem így hiszi a szerbről. Csodálatos, érintetlen természeti kincseik lélegzetelállítóak. Akárcsak misztikus, óarany fényű templomaik félhomályában néhai királyaik végre megpihent szelleme. Jó megismerni és megérteni. Belgrád pedig minden várakozást úgyis felülmúl. Tudom.

Vajdaság: A szülőföldem

E táj gazdag, békés hangulata mégis meghökkentő kincseket rejt. Mindent, amit a természet ad, az ember itt értékesít. Úgy van, ahogy Lechner megmondta: sárból kell tudnunk csodát varázsolni. Mint egy véget nem érő szecessziós séta, szebbnél szebb városok gyöngysora, maga a szelíd ihlet.

Horvátország: Kultúra és nyaralás

Kőbe faragott történelem a szikrázó napfényben. Hajdanvolt királyaink értékes emlékei köszöntenek bennünket. Könyves Kálmán megkoronázása után együtt éltünk több mint 800 évig. Nekem sikerült megtoldanom még egy párral.

Macedónia: A kellemes meglepetések országa

Nagy Sándor dicső népének vagy Szamuilo cár megvakított seregének maradéka az a maroknyi keresztény, aki évszázadokon át a török igát nyögte? Makedónok vagy macedónok? A földjük álomszép: soha nem látott gyönyörűséges tájak, az Ohridi-tó hűvös kékje, a magas Dinári-hegység ágaskodó csúcsai, virágos völgyek díszítette pillanatképek. Ezeréves kolostoraik írásbeliségük, kereszténységük tanúi. Ókorát most építő, középkori emlékeit óvó és a jövőjét kereső szabad nép a Vardar partján, a Balkán legszegényebb szegletében.

Szlovénia: Európa kicsiben

Minden részlet gyönyörű, derűs, intelligens arcok, mintha egy múlt századi festmény részei lennénk. Zöldes síkságok, havas hegyek, zabolátlan vadvizek, kék tenger és ódon gótikus-reneszánsz városok. Pár ezer magyar a szomorú sorsú Bánffyak néhai birtokán.

Albánia: "Enver - Never"

Enver Hodzsa brutális diktatúrájából magára találó titokzatos, ismeretlen európai nép: albánok. Teréz anya népe. Államuk a nagy különbségek országa: elképesztő 21. századi luxus és a sivár (bektasi) középkor egyvelege, meghökkentő és lenyűgöző antik, illetve keresztény kincsekkel. Tirana kedves, vidám, napsütötte főváros, Szkander bég vigyázza. Jó ott lenni.

Törökország: Ázsia kapuja

A lüktető, közel 14 milliós életegyveleg érdeklődő, ám ráérős mentalitású egyéniségek összessége, az ezeregyéjszaka meséinek lapjai, a hihetetlen ellentétek világa, a pompás paloták, dzsámik mérhetetlen csillogása, a felhalmozott kincsek elképesztő gazdagsága – gyorshajóvonal a reptérről a legmodernebb metróvonalakig, az emberiség kultúrtörténetének tapintható rétegei. Mindez szánalmas próbálkozás: visszaadni a három földnyelv tarka, fűszer- és teaillatú valóságát kétmillió tulipán közepette. Oda kell menni.