Mindannyiunkban megfogalmazódik az igény időről időre, hogy elcsendesedjünk, elutazzunk oda, ahol a belső hangokra figyelhetünk. Ezek azok a kegyhelyek, ahová az emberek hosszú évszázadok óta imádkozni járnak: mindent átitat a tiszta lelkiség érzése, mi is rá tudunk hangolódni mindarra, ami szentté tesz egy-egy ilyen helyet. A keleti és a nyugati kereszténység egyaránt magáénak tud jeles szenteket, akár ezerévesnél idősebb épen maradt templomokat, misztikus ikonokat és csodatevő ereklyéket.

Az egyes témákhoz tartozó képek a címre kattintva válnak láthatóvá.

Szűzanya ikonok a Balkánon

Ahol a kereszténység valaha is elterjedt, ott hamarosan a Szűzanya tisztelet is kialakult. Mi magyarok különleges helyet foglalunk el Égi Édesanyánk tiszteletében, de hogy van ez tőlünk délre? A szerbek óriási fogadalmi templomában előkelő helyet foglal el képmása, és ez így van a Fekete Hegyek közt is, ahol Lukács apostol keze munkáját tekintjük meg nagy áhitattal. A tenger egy mesterséges szigetén is csodatevő ikont őriznek a horvátok, de nem ez az egyetlen. Csodás ikonok – legendás történetek mentén zajlik az utazás lélegzetelállító szép tájakon, melynek során egy élő Mária kegyhelyet is meglátogatunk.

Szentek az Égei-tenger partján

Kis-Ázsia az ókori történések régészeti helyszíne, ahol valóban szentek járták a tenger partját Efezustól Myráig. Itt található a Szűzanya szerény hajléka is, ahová Szent János apostol követte. Az Égei-tenger kristálytiszta áttetsző színe mentén Szent Fülöp és Szent Miklós nyomaira bukkanunk, miközben a mediterrán világ minden kincse hajlik felénk a törökök hagyományos vendégszeretetével fűszerezve.

Međugorje és dalmát nyaralás

Az élet forrásához mindig szívesen megy el az ember. Ha ezt az érzést, a határtalan béke és nyugalom szigetét egyszer is megéljük, mindig visszavonz bennünket. Így van ez ezzel a pici hercegovinai kegyhellyel is. Az esti liturgia elengedhetetlen része a napnak akkor is, ha előtte a dalmát tengeren vagyunk, vagy a Neretva-torkolatánál hűsölünk. A vízesés, mint rendkívüli nyári helyszín, szintén része az ott töltött időnek. Mostar, Blagaj és Split pedig a szellemi építkezés kitűnő lehetősége. Így tudunk lélekben és testben is megújulva visszatérni a hétköznapokba.

Međugorje szüretkor

A lélekemelő  liturgiára, mint lelki táplálékra nagy szükségünk van minden időben. Ennek Međugorjében feltétlenül része a tanúságtétel . Télen pedig a vitaminok az elengedhetetlen kellékei az egészséges életnek. Itt hozzájutunk a hónapokig tartós hercegovinai gránátalmához, a Neretva deltájában honos mandarinhoz, változatos ízű dzsemekhez (kiwi, füge, mandarin, rózsabogyó, stb), sokféle virágmézhez (gesztenye, fenyő, gránátalma, stb.) és a házi készítésű ajvarhoz. Szellemi táplálék ezúttal Mostáron és Blagajon kívül Konjicban,Tesanjban és Jablanicán vár ránk.

Međugorjei zarándoklat

Eldugva a hegyek között húzódik meg a kis település, ahol 1981 óta jelenik meg a Szűzanya. A béke és kiengesztelődés e helyére emberek millió érkeznek, hogy a hétköznapi ritmusból kiszakadva Isten felé forduljanak. Itt már minden elő van készítve ahhoz, hogy a Szent Jakab templom, a Jelenések hegye és a Križevac élménye hozzásegítsen a hit elmélyüléséhez, a megtérés útjához. Međugorje vonzásában élő közösségek jó példát mutatnak abban, hogy remény mindig van és újra kezdeni sosem késő, hiszen Isten irgalma felénk végtelen.

A Filermoi Boldogasszony országa

Hogy a közel kétezer év alatt merre járt pontosan az ikon, azt csak a csodák mentén deríthetjük ki, pont ezért is eredünk útnak. Azt tudjuk, hogy Efezus környékén festette meg Lukács apostol és most Montenegróban őrzik. A titkok nyomába eredünk és közben számos értéket fedezhetünk fel Európa egyik legkisebb, ugyanakkor legérdekesebb országában. Csodák várnak ránk vízen és szárazföldön egyaránt!

Kolostorok tengeren, tavon és a hegyekben

Kevésbé ismert világ számunkra az ortodoxia, amelynek szakrális tere ikonokkal, mozaikokkal díszített és mintha sokkal közelebb lenne az ősi kereszténységhez. A hegyek közt sokszáz éves rejtett kolostorokat, ódon templomokat fedezhetünk fel, míg a tenger sós vízén Velence nyugati vallásának napsütötte szentélyei hirdetik az itt élők hitét. Majd újra kolostor egy szigeten: ezúttal édesvízen, a Balkán legnagyobb taván, Jelena királyné alapítványa, itt a sírja is. Pár apáca őrzi az albán határ közvetlen közelében. Aztán a csoda: barlangtemplom földalatti misztikus világa, a legenda szerint a Gondviselés építette…