A nehéz, ingerszegény időkben virtuális utazás a Pannonia Travellel közös szervezésben: nosztalgiázás, a régi helyek meglátogatása, ill. kedvcsináló új utakhoz, új programokhoz az egyszerű kulturális bejárásoktól a tematikus utazásokig a Balkán különböző szegleteibe.

Pannonia Travel – Szántó Mária előadása

Bosznia-Hercegovina online

A Balkán legsokszínűbb és legegzotikusabb országa. Színes képek segítségével bejárjuk az egész országot és megcsodálhatjuk kulturális és vallási sokszínűségét, valamint páratlan természeti kincseit.

Montenegro online

Európa egyik legérdekesebb szegletébe, a Balkán-félsziget sajátos kontrasztokkal bíró országába, Montenegroba utazunk ezúttal gondolatban. Ebben a fiatal országban békés egységet alkotnak a Dinári-hegység égig érő hegyei az Adriai-tenger kék vizével, apró öbleivel, a katolikus kolostorok bájai az ortodox templomok tömjénfüstös ódon templomaival, a több száz éves múlt emlékei a jelen élénk mozgalmasságával.  Idegenvezetőnk élményszerű kalauzolásával felfedezzük a tengerparti Budva kincseit, az UNESCO világörökségként számon tartott és az Adria tükreként is ismert Kotori-öböl vidékét.

Valóságosak-e a boszniai piramisok?

Akár ismerőseinken keresztül, akár egy-egy internetes cikk kapcsán eljuthatott hozzánk a hír, hogy tőlünk délre, pár száz kilométerre a magyar határtól piramisok vannak, mások szerint pedig csupán erdővel, zölddel benőtt hegyekről van szó. „Ám ezeket a hegyeket jobban megvizsgálva megfelelnek minden olyan feltételnek, hogy piramisnak nevezhetjük” – állítja dr. Sam Osmanagich, aki a feltárásokat végzi. Mi zajlik Visokoban? Mi az alapja ezeknek az állításoknak? Tényleg vannak-e a járataiban rovásjelek? Erről beszélgetünk az ismeretterjesztő után, bőven helyet adva a kérdéseknek is!

É-Macedónia és Albánia online

A Balkán-félsziget két rejtélyes országába, Albániába és Észak-Macedóniába utazunk gondolatban. E két ország látogatása során egyrészt különleges értékkel bíró történelmi és vallási emlékekkel, másrészt mérhetetlen szegénységgel és a kommunista uralom számtalan lenyomatával találkozhatunk. Könnyen előfordulhat, hogy egy kirándulás alkalmával épp egy több ezer éves görög város felé, egy európai szinten is kiemelkedő középkori gyűjteménnyel rendelkező keresztény templom felé vagy Szent Teréz szülővárosa felé utazunk, miközben egy kecskepásztor tereli át előttünk a nyáját, hogy azután egy katonai bunkerből otthonná átalakított szálláshelyen hajtsa álomra a fejét. Pont ettől a természetességtől, érintetlenségtől érdekes ez a két ország. Ebbe a különleges világba vezet be minket a területen jártas idegenvezetőnk.

A Balkán zöld aranya

Bekészíteni még a tél beállta előtt minden vitaminban gazdag és egészséges élelmiszert otthonunkba régi igénye mindannyiunknak. Most ezt a napsütéses déli olívaligetekben tehetjük meg. Ősz végén még gyönyörű időben kezdődik meg a több, mint ezer éves fák olajban gazdag bogyóinak begyűjtése. Az istenek ajándékát, az olajfát itt az emberek anyának nevezik és gyönyörű legendák övezik, a gyógyítás, a szépség és szerelem, ill. a jómód társul hozzá. Utunk során a Balkán éléstárából beszerezhetjük még a hegyvidéki gyógynövények legtisztább teafüveit, különböző virágillatú mézet, egzotikus dzsemet, friss narancsot és citromot, aszalt és friss fügét, valamint gránátalmát, amelyekből különböző gyümölcspárlatok és borok is készülnek.

Szabadka és Palics online

A magyar szecesszió legdélebbi gyöngyszeme, a vajdasági homok legszebb kincse: Szabadka, ahol a legkitűnőbb magyar művészek alkottak maradandót épületben, üvegben és kerámiában.  Egy igazán egyedi művészeti miliő érhető tetten, ha végig sétálunk a Zsolnay kutak közt vagy ha felnézünk a toronyórával díszített csipke-palotára, a Városházára. Itt van még mindig Kosztolányi otthona, a rozsdás kapu mögött Csáth Géza kertje, a dúsgazdag Raichle szíves-palotája és a boldog békeidők rózsaszín emléke. Képzeletbeli utazásunk ezen alkalmával ebbe a míves épületekkel díszített városba utazunk. Az utazás második felében pedig Palics érdekességeiről mesél nekünk kedves idegenvezetőnk, ahol a Bagolyvár őrzi titkait a kékes színű tó felett.

Dalmát városok online

Megszólítjuk az ódon dalmát városok templomait, palotáit szóra bírjuk a római időkből itt maradt szépen faragott köveket és a tenger nyaldosta fehér sziklákat. Mesék, legendák elevenednek meg és bepillantunk a történelem középkori világába és ismerős magyar királyok jönnek velünk szemben. Ragyogó napsütés Dalmácia mészkő városait bearanyozza, miközben mi megismerjük temérdek kincsét, kultúráját és filmes arcát is.

Szerbia és Belgrád online

A néhai Nándorfehérvár ma is élénken él bennünk: a Hunyadiak kötődnek hozzá. Ott, ahol a Száva találkozik a Dunával, ott zajlottak történelmünk sorsdöntő eseményei. Ma megfér egymáshoz közel a türbe és Dugovics Titusz. Szerbia közepe, Belgrád egy nagy lüktető mindenség, ahol jó lenni, a szecesszió találkozik a kora középkori stílusú bizánci templommal, épül az új Száva-parti városrész és amott, mint mérföldkő, a Zimonyi-torony. A Skadarliján pedig szól a muzsika, miközben életünk felejthetetlen gasztró-élményét éljük. Innen indulhatunk hajóútra a Vaskapu felé, kirándulhatunk a római korba Niš városában , vagy vonatra ülhetünk a vadregényes Tara Nemzeti Parkban. Felfedezhetünk neolitkori múzeumot, ezüst rovásos táblácskákat és rejtett kolostorokat a hegyekben hűvös forrásvizek közelében. Jöjjenek velem a szomszédba csodát látni Szerbiába!

Balkáni gasztronómia

Ha az ember útra kel, látni, érezni, átélni szeretné az új környezetet. Éppen ilyen fontos érzékelés azonban az ízlelés is! Sőt, ennél sokkal több, mert jót enni mindannyian szeretünk. Új ízeket megismerni, finom ételek közt válogatni, kóstolni helyi specialitásokat egy-egy úton kellemes kihívásnak számít. A balkáni mentalitáshoz nagyon is hozzátartozik az igényes finomságok elkészítése. Az ínyenc falatok mellé érdekességeket és szép tájakat tálalok. Nézzünk be déli szomszédaink konyhájába!

Festők a Balkánon

Utazzunk el együtt a művészeti alkotások regényes világába! Talán nem is tudjuk hány híres festőnk járta a déli vidéket. Rendkívül érdekes fordulatokra derül fény, miközben szépséges tájak, megrendítő történelmi pillanatok elevenednek meg egy-egy festővásznon. A számunkra idegen déli szláv festők válnak jó ismerőssé a munkájukon keresztül, hiszen ezer szál köti össze múltunkat. De itt van az ikonok misztikus világa is, ahol évszázados szabályok érvényesek vonalakra, színekre és formákra egyaránt. Az alkotás küzdelmei, nehéz politikai döntések, szövevényes magánélet, bohém megrendelők… mindez formálta, befolyásolta egy-egy híressé vált festő gondolatvilágát, kifejezőkészségét és alkotásait.

Csontváryval a Balkánon

A tőlünk délre fekvő országok Napútját is bejárta élete során a magyar zseni. A szikrázó napsütésben festett habzó vízesést, vadregényes zuhatagokat, döbbenetes szirteket, fehérlő mészkőhegyeket. A sok évszázad mozdulatlansága egy-egy városon belül a nap különböző időszakaiban kerül vásznaira. Máskor a zöld színű folyót örökíti meg a fölötte ívelő kőhíddal, mint szivárvánnyal. Királyaink lába nyomát keresi. Közben a történelem szárad meg ecsetvonásai alatt, török középkor vagy dalmát gótika és reneszánsz – Csontváry előadásában egyaránt odavonzza a tekintetünket és csak szeretni lehet alkotásait, hiszen érezzük – mindez a miénk is.

Keresztút Međugorjében

Idén éppen negyven éve, hogy hozzánk közel, a balkáni karszt eldugott kis településén megjelent a Szűzanya. A nagy szegénység kellős közepén szólított meg gyermekeket, kiválasztva ezzel őket egy hosszú misszióra, amely a mai napig is tart. Járjuk be együtt ezt a különleges Mária-kegyhelyet, ahová 2019 májusa óta pápai javaslatra zarándokolhatunk. A nagyböjti időben, nagypénteken Jézus keresztútját a Szűzanya Međugorjében adott üzenetei mentén élhetjük át stációról stációra. Mire „feljutunk” a Križevacra feldereng a feltámadást is!