Annak ellenére, hogy munkaidőm nagy részét külföldön töltöm, szívesen tartok városnéző sétákat Budapesten magyarul is. Érdeklődési körömnek megfelelően állítom össze a fővárosban fellelhető számtalan emlék nyomán ezeket a színes, művészeti ill. érdekes történelmi ismeretekkel vagy mesés, legendás eseményekkel fűszerezett sétákat. Fontosnak tartom, hogy egy-egy találkozó alkalmával maradandó élmény szülessen: autentikus emberek szólaljanak meg és olyan helyszínekre, enteriőrökbe jussunk be együtt, amelyek egyénileg nem elérhetők.

Gyakorlati tudnivalók a városi sétákhoz: Városi séták a kora tavaszi és a késő őszi időben kerülnek megszervezésre, amikor a kiutazós időszak lezajlik: november elejétől március végéig. Jelentkezni a meghirdetett sétákra e-mailben (setak.maria@gmail.com) lehet. Az éppen aktuális sétákat itt a honlapon, ill. a FB-on (Szántó Mária idegenvezető honlapja) lehet figyelemmel kísérni. Aki igényli szívesen küldök hírlevelet az éppen aktuális sétákról, ezt szintén a fenti e-mail címre szíveskedjenek jelezni. A séták időtartama kb. 2-3-4 óra, témától, helyszíntől függően, költsége pedig 3800 Ft-tól indul.

A sétákhoz tartozó képek a címre kattintva válnak láthatóvá.

Budavári Kincses Házak

Vajon milyen titkokat őriznek a budai várhegy házai? A szép színes épületek homlokzata mögött mi zajlott? Kalandos életekről, elásott kincsekről szól a mese, ha bepillantunk egy-egy ház történetébe. De látunk világraszóló műszaki találmányokat megszületni, életmentő gyógyítást végezni, veszélyes kémkedést, városvesztő árulást és sötét gyilkosságokat. A legmeghökkentőbb történet mégis a kísértetjárás, ők mindig pontosan érkeztek és csendben távoztak. Kinn, a várhegy utcái zajosak voltak alkudozástól, lódobogástól, magyar vagy német, netán szerb szótól, török furulyától. A Mátyás templom tornyából lehetett az ezánt is hallani, meg aztán újra a szabadságot jelentő harangszót. Meglepően sok művészünk élte mindennapjait és alkotta maradandó értékké ihletét itt a Duna fölött. Maga a nagybetűs élet sűrűsödik izgalmas mesévé, amely múltunk egy szeletét tárja elénk, hol hátborzongató, hol humoros formában a világ egyik legszebb fővárosának barokk díszletei között.

Találkozás helye: Bécsi kapu tér, Evangélikus templom mellett a 16 busz megállójában

Adventi koncert a Városmajorban

A Városmajor parkjában álló katolikus kis templomot a híres építész Árkay álmodta valóságosra, majd a nagy templomot fia fejezte be. Apa és fia szakrális művét árkádsor köti össze. Az elmúlt száz év történetei szoborba formázva a fák közt: Mindszenty, Árkay Aladár, és még többek közt Hüvelyk Matyi is, mintha épp egy meséből pattana ki. A kis- és nagytemplom megtekintése után helyet foglalunk Aba-Novák ecsetvonásai alatt, Sztehlo Lili üvegei előtt és átadjuk magunkat a látható és hallható művészetnek, azaz az adventi orgonakoncertnek...

Adventi koncert a Szent László templomban

Kőbánya a főváros mértani közepe. Földje tartotta a középkortól a belvárost vagy így – vagy úgy. Hirtelen növekedésének köszönhető, hogy a 19. század végén az ország legszebb szecessziós templomát Lechner Ödön oda építette. A minden porcikájában átgondolt kőcsipkés épületet Zsolnay színes kerámiái teszik tökéletessé. Bejárjuk a templombelsőt: a hajókon keresztül az apszisig, majd a toronyszobába, és annak is az erkélyére a csodálatos panoráma miatt. Aztán helyet foglalunk a faragott padokban és a gyönyörű művészi térben felcsendül a templom orgonája...

Néprajzi Múzeum, a Városliget kapuja

A Városliget kulturális központtá válik, ahogy ezt a 19. század végén eleink megálmodták. A zöld park peremén a gazdag, polgári paloták történetei üdítenek fel, miközben kapuként fogad bennünket az új épület. Belépve, körbejárva, közelről is érdekes, de felérve a tetejére, szédületes látvány tárul elénk: a zöld park, a középkori vár, a muzsika új üvegpalotája, a tó zöldeskék vize – másfelől a főváros lüktető forgalma. Benn a múzeumi térben többszáz méteren keresztül látványos és egyedi a kiállítás: a 19. századi „aranykor” képekben, a városrész makettje óriási felületen és a Kerámiatár kincsei a világ minden részéről...

Szent László és Gustave Eiffel (Kőbányán)

Két név, két világ, és majdnem ezer év – mégis közel egymáshoz. Kőbányán a XIX. század és a XXI. század építészeti randevúja valósul meg többszörösen. Lechner Ödön gyönyörű szakrális enteriőrjében szecessziós titkok szólalnak meg leginkább a színek nyelvén, melyeket Zsolnayék vegyítettek különböző keleties formákba...

A Magyar Zene Háza élménye

A Magyar Zene Háza egy csoda, légies és mégis minden valóságos, eldönthetetlen a kint-bent. Élmény akármerre nézel...

A megújult Opera

Egy rövid sétával a 19. század zenei hangulatába helyezzük magunkat. A Nagymező utcából kikanyarodva Stróbl szfinxei közt vár bennünket Ybl gyönyörű palotája...

A Postapalota története

A középkori Logod falu kapujától indulunk, hogy ódon történetek birtokában lépjünk be a szecesszió világába...

A Várnegyed alul-felül (Vár-barlang túra)

A Budai várnegyed mindig vonzó egy sétára, hiszen ódon, hangulatos, mesélő. De mi van a belsejében? A karsztvíz évezredes munkáját az emberek is alakították pillanatnyi igényükhöz igazítva a házaik alatti pincékben. Így vált egy többé-kevésbé összefüggő labirintussá a Várhegy alatti barlangrendszer. Most együtt merülünk le a mélybe és kényelmes sétával bejárjuk az ismeretlen világot.

Pálosok nyomában I.

Az egyetlen működő magyar alapítású szerzetesrend nyomába eredünk a városban megmaradt templomaik, épületeik mentén...

Pálosok nyomában II.

A fehér barátok misztikuma mindig érdekelte az embereket, tudásuk vonzó volt nemcsak itthon, hanem szerte a világban...

A mese bűvöletében

Mindannyian kötődünk valahogy ehhez a csodálatos műfajhoz, ami csak szűk száz éve került a gyerekszobába, mert a felnőttek meséltek egymásnak évszázadokon, évezredeken keresztül. Így adták át a bölcseletet, a tudást vagy éppen a tréfás történeteket a világ minden táján: éjszakánként pompás palotában mesél Seherezáde, megelevenednek a tűz körül a karavánszerájok sejtelmes legendái, megszólalnak a Grimm testvérek és kincset érnek számunkra Benedek Elek sorai. Miért olyan értékes a hungaricummá lett magyar népmese? Kik is a szereplői a tündérvilágot lefestő történeteknek, ahol mindig a jó győz és gonosz elnyeri méltó büntetését? A magyar néplélek miért pont így szövi a mese fonalát? Megannyi kérdés, a mesés válaszok pedig várják (és én is) a hallgatóikat!

Tündérek, lidércek, boszorkányok

A magyar mitológia alakjai élénken élnek fantáziánkban mind a mai napig. Ha pontosan nem is tudjuk megfogalmazni, mit jelentenek, mégis borzongató érdeklődéssel fordulunk a rejtélyes nevek és a mögöttes tartalmak felé. Ilyen alkalom lesz a Gellérthegy bejárása, ugyanis a magaslatok kedvelt helyei voltak a különböző misztikus szertartásoknak. Bepillantunk a hazai és a nyugati boszorkányperekbe, vajon mi a különbség? A séta során megtudjuk, hogyan lett tündérből boszorkány, mi a jelentősége Tündér Ilona kedvenc madarának, ki a lidérc és mi zajlott a középkorban éjszakánként a főváros legszebb hegytetőjén?

Királyaink otthona hajdan és ma - Budavári palota kívül és (egy picit) belül

A budai várhegy legszebb dísze a palotaegyüttes. Nagy Lajos mit látott vajon maga körül? Zsigmond királyunk építkezései Európa-szerte híresek voltak, Mátyás idejében pedig virágkorát élte Buda. A török pasák mit tettek királyaink falai közt? Az építkezések és a rombolások Buda visszavétele óta kisebb-nagyobb megszakításokkal zajlanak. Most a gyarapodás ideje van, picit fellebben előttünk a jövőt takaró függöny és bepillantunk a tervek közé is, helyi vezető segítségével.

Andrássy úti paloták kívül-belül

Városnéző sétánk témája ezúttal az arisztokrata paloták külső és belső világába hív a Kiskörúttól a Hősök teréig. A válogatott szépségek kedvéért egyszer földalattival is utazunk, hogy a neoreneszánsz építészet gyöngyszemei sorának végén egy kiváló egyéniség rendkívüli kertjében záruljon a sétánk. A délelőtt folyamán feltárul előttünk a 19. század gazdag, patinás világa: valósággal megelevenednek a pompás villák és egykori lakóik.

Nagyjaink a Nemzeti Sírkertben

A Fiumei úton van az ország egyik legrégebbi temetője, amely az itt nyugvó kivételes tehetségű magyar egyéniségeknek is végső, csendes otthona. A környezet pedig pazar, világszínvonalon is értékes műemlékek díszítik. Emlékezzünk az elmúlt századok kimagasló alakjaira, felejthetetlen tetteikre, időtálló műveikre, bölcs gondolataikra és szabad, alkotó szellemükre!

Erzsébet, a szépséges királyné

A legszebb magyar királynék közé tartozik. Életútja bár ismert, ennyi idő távlatából is érdekes. Megközelíthetetlen gyönyörűsége, vonzó alkata, méltóságteljes viselkedése misztikus aurát von alakja köré. Megtalálta-e a kulcsot ahhoz az arany kalitkához, amelyet a sors tartogatott a számára? Bejárva azokat a helyeket, amelyeket Ő is, elképzelhetjük különböző női szerepeiben, képekkel, sok-sok történettel – biztosan sikerül!

Kávéházról kávéházra – avagy Krúdy nyomában Óbudán

Így járta ő is Pest és Buda utcáit: kávéházról kávéházra, magányból társaságba, asszonytól feleségig, éjszakából nappalba. Álomba merült bolyongás egész élete, a nagykörúti New Yorktól a tabáni Mélypincén át az óbudai Bródyig . Nyomába eredve megelevenedik papírra vetett világa, gondolatai, sóhaja. Az emlékére berendezett valamikori lakásában (ma Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum) nem csak szelleme, kevéske értéke is ott maradt, számunkra is tapintható. A tárlatvezetéssel teljes, színes és élő képet kapunk a 19. század kávéházi világáról és benne Krúdyról. Felejthetetlen lesz!

Kereszt és félhold a Budai várban

Nagy Szulejmán csapatai annak idején csellel vették be a várat, amit aztán életmódjukhoz alakítottak, a templomainkban pedig felhangzott az ezan. Buda török arculata nyomokban ma is felfedezhető: nemcsak bástyák és sírok őrzik hosszas ittlétük emlékét, hanem a kavedzsi pasa munkája is ugyanott folytatódik, sőt az egyik budai hárem rácsa is még az eredeti helyén van! A várnegyed törökkori emlékeit bejárva megelevenedik előttünk a turbános-feredzsés, félholdas középkori világ minaretjeivel, tarka bazárjával és a ratluk ízével együtt.

Híres gellérthegyi boszorkányságok

Budapest híres hegye otthont ad a fehér ruhás szerzeteseknek, Szent Gellért szobrának, mélyében gyönyörűséges, színes cseppkövek képződnek és földjéből ritka gyógynövények sarjadnak. Évszázadok óta ismertek gyógyító forrásai, minden itt élő nép áldásként használta. Ma városunk képét meghatározó parkok, műemlékek helyszíne. De vajon tényleg van egy sötét oldala is? A hagyomány szerint ugyanis ez volt a különleges képességekkel rendelkező boszorkányok és veszedelmes varázslók gyülekezőhelye.

Szecesszió a Liget peremén

A szecesszió hullámvonalát követve járjuk be a Városliget közelében épült gyönyörű villákat, egyet belülről is. Ha az állapotuk nem is tökéletes, kopottan is átragyog szépségük és részleteikben rejlő titkaik: versekről, szerelemről, művészetről. És a századfordulós boldog világ emberi sorsairól.

A Szabadságharc látható és láthatatlan emlékei

A magyar nemzet legnagyobb kincse a szabadsága. Az elmúlt ötszáz év kb. 50 évente megismétlődő küzdelmei is erről tanúskodnak. Ki, hogyan, miként küzdött ezért a drága kincsért másfél évszázada? Erre keressük a választ, miközben bepillantunk mártír miniszterelnökünk mauzóleumába. A síremlék belső egyszerűsége megdöbbentő. Kossuth mauzóleuma belül merőben más. Gyönyörű szecessziós mozaikok színeiben nyugszik ott a hosszú életű, hihetetlen népszerűségű, nagy politikus. A haza bölcsének síremléke olyan harmonikus, amilyen ember ő maga volt. Győződjünk meg erről együtt a mauzóleumokon kívül és belül a Nemzeti Sírkertben, ami éppen 1849-ben nyílt meg.

Advent Szentendrén

Advent bensőséges ünnepét egy művészek formálta kisvárosban megnézni és megélni különleges élményt jelent. Lépten-nyomon ismerős alkotók nevei, szebbnél szebb utcaképek és varázslatos illatok, fények. Mindez és sok-sok elragadó történet vár ránk a nagy múltú Szentendre óvárosában.

Híres-hírhedt házak és lakóik - avagy séta a belvárosban

Az áhitat és a tudomány otthonától hátborzongató történetek vezetnek bennünket a belvárosban. Az ódon házak pénzen vett örömök és igaz szerelem titkait suttogják el. Természetesen a siker és a gazdagság is megmutatja magát a mára elfeledett híres emberek különös sorsában.

Szecessziós szépségek teával

Szemet gyönyörködtető színek és vonalak mentén indulunk Budapest egyik legrégebbi utcáján, hogy a száz évvel ezelőtt épült stilizált homlokzatokat most másképpen, ráérősen szemléljük. A kor egyik legpompásabb építészeti alkotását, a Gresham palotát nemcsak kívülről csodáljuk meg, hanem belülről is: soha nem látott pazar világ tárul fel előttünk. Sétánk további díszes, szépséges épületek közt folytatódik, majd egy hamisítatlan art nouveau enteriőrben végződik, ahol egy csésze tea mellett élvezhetjük e kor romantikus hangulatát.

Híres budaváriak igaz élete – avagy séta a polgári negyedben

Ince pápa szobrától indulva az ódon épületek egy-egy kapualjába bepillantva visszaköszön a rég letűnt magyar-török-osztrák világ. Megelevenednek lakói, sorsuk elénk tárul: legyen az boldog, harcos vagy éppen véresen tragikus. A szép és csendes paloták, házak ablakaiból, az ornamentikák díszeiből, a zongora billentyűiből, a toll sercenéseiből, a szobrok faragásaiból kirajzolódik előttünk híres vagy kevésbé ismert budaváriak igaz élete.

Hunyadiak és hollók

Regéink és a valóság összemosódó határán mitikus madaraink vezetnek bennünket a 19. és 20. századi művészek keze munkája által. Felderengenek előttünk a Hunyadiak életének hétköznapi, majd misztikus mozzanatai. Tündöklésük és hamvába hullásuk.
Átsétálunk a palota-negyedből a polgári negyedbe, ahol a Mátyás templomban helyi vezető tovább bővíti tömény történelmi időutazásunkat.

Nulláról a Selyemútra

A kiindulópontunk ezúttal Lotz mozaikjának szomszédságában lesz, a Nulla-pontnál. Mi innen hódítjuk meg a Távol-Keletet. Közben, amíg a cél irányába haladunk – a XIX. században maradunk. Gondolatban és a valóságban is. Hiszen Stein Aurél és Széchenyi Béla várnak bennünket, azaz híres magyarok világraszóló kutatásai Dunhuangban, és még azon is túl!

Adventi csillagok és Regiomontanus

Advent a készülődés, az eljövetel várakozással teli ideje. Korábban sötétedik, az égen hamarabb kigyúlnak a fények, de csillogóbbá válik a hétköznapi környezetünk is: minden körülöttünk az ünnepre készül, a Duna parti panoráma is gyönyörűbb. A Széchenyi tér épületei káprázatosak, de hogy volt hajdanán, Mátyás uralkodása idején? Milyen csillogásból, csillagokból olvastak eleink? Az égitestek ragyogása mit mutatott számukra? A budai udvar csillagászati anyagának értékes kiállítása az MTA épületében éppen erről mesél…

Advent a Vásárcsarnokban

A világ legszebbjei és leghíresebbjei közt tartják számon a mi Duna parti vásárcsarnokunkat. A 119 éves épület ma is korszerű, számos meglepő kínálattal. Különösen ilyenkor adventi díszben, amikor a Brit napok is megrendezésre kerülnek.

Mindent, és még annál is többet megtudhatunk a Vásárcsarnokról: hová futott be a vonat, miért égett le a tető, hogyan cseréltek gazdát az áruk? És - mennyire jól szervezett volt minden az "Isten csapása" épületében...

Megtapasztaljuk, hogy ehető-e a gömböc, hol készült az első szaloncukor, és milyen is az angol puncs? És egy csipet erdélyi középkor: hogyan készült a tormás csuka Apafi Mihály udvarában?

Híres hölgyek a belvárosban

A görög nimfák árnyékából indulunk felfedezni a belváros látható és láthatatlan, hajdanán élt hölgyeinek emlékét. Különböző női szerepekben tűnnek fel, a szerelem és a hűség a közös szál: szépséges színésznőként például. Vagy édesanyaként, önzetlenül másokat szolgálni,mint a magyar iskolaalapító. Vagy özvegyen, megtörten is folytatni kitartóan a hűséges  szerepet, mint az első First Lady, vagy döbbenetet okozva férjhez menni, mint a híres múzsa. Esetleg szövevényes szerelem rabjaként élni palotában vagy pincében – társadalmi rangtól függetlenül. A séta közben megismerjük hölgyeinket egészen közelről, hiszen számtalan érdekes történet rajzolja ki finom, szép profiljukat, így a séta végére biztosan meg is szeretjük valamennyit.

Szent Gellért nyomában

A Duna túloldalán helyezték először örök nyugalomra, ott, ahová igyekezett. Diósdon misézett előző nap és az ekkor felmerült misztikus jelenség éreztette vele, hogy másnap mártírhalált hal. Tudta és örömmel vállalta. Vata és népe a legújabb kutatások szerint akár bogumilok is lehettek? Szent Gellért vére évszázadokig látható volt a hegy tövében lévő köveken, ezért épített oda templomot II. András, amely a török időkig őrizte az emléket. Fölötte ma a hálás XIX. század városképet is szépítő szobra. Rövid és rendkívül szép, látványos sétával a Duna felett eljuthatunk a sziklatemplomig, ahol őrzik csontereklyéjét. A hegy ezen oldalán is minden róla szól: a fürdő, a szálló, az egész tér.

Félhold a rózsák között - Gül baba türbe

Emlékezetünkben a törökök ittléte megszépült, számon tartjuk történelmünk évszázados muszlim értékeit.  A Király fürdő is ilyen, annak idején Arszlán pasa kezdte meg építését, és még ma is élvezhetjük meleg vizét, keleties hangulatát. Ő építtette a Kakas kapu bástyát is, amely itt a városfalat erősítette. Azonban a leglátványosabb emlék a türbe, amely, a köré épült kulturális tartalommal igazi betekintést nyújt az oszmánok világába. Megismerkedünk a hódoltság korának budai hétköznapjaival, a dervisek misztikájával és a kalligráfia művészetével. A romantikus rózsakert fölött pedig rendkívüli kilátásban lesz részünk, bármelyik „bástyát” választhatjuk ahhoz, hogy a Dunában és a partján álló ismert és szeretett épületünkben gyönyörködhessünk.
Találkozás helye: Fő utca 84, Király fürdő

Belvárosi házak, paloták, templomok

Fővárosunk szívének belső világában rejlő titkok nyomába eredünk: a török kor utáni ébredés helyeit keressük fel, akár templomok, akár paloták formájában. Az épületek többsége a gazdag XIX. századvégen emelkedett, mint a dúsan díszített Egyetemi Könyvtár vagy az új fényeiben ragyogó Párisi Udvar. Út közben állnak a több száz éves szakrális terek, amelyek történelmünk tanúi, régi titkok őrzői. Csendes emlékhelyre, meghökkentő mesékre, színes enteriőrökben töltött időre, érdekes kávéházi történetekre számíthatunk a nyüzsgő belváros kifogyhatatlan értékei közepette. Találkozás helye: Egyetem tér (a Jogi Egyetem előtt a kőkocka-padoknál)

Csontváry-Gerlóczy nyomában

Éppen száz éve annak, hogy a rendkívüli képességekkel rendelkező festőnk ránk hagyta örökségül életművét. A gondviselés a fiatal építészt választotta ki, hogy megmentse a hagyatékot. E kalandos esemény mentén indulunk el, hogy megismerjük a páratlan színekben pompázó festmények történetét, a két különleges ember életútját, akik bár nem találkoztak, e festmények így vagy úgy, de meghatározták életüket.

Találkozó helye: Hadik-ház

Karácsonyi mesék

A Karácsony közeledtével a környezetünkben minden más hangsúlyt kap. Ünnep lesz. Körülöttünk is, bennünk is. Megállunk egy picit, a családunkra figyelünk, a szeretteinkre. Hogyan tették mindezt a régiek? Milyen üzenete van egy értékes festménynek, milyen egy finom íznek vagy egy képzeletet megindító mesének? Vajon hogy várta a Karácsonyt Ady? És kire gondolt szeretettel Lotz Károly? Benczúr mit üzen szakrális képeivel? Talán a régi idők ünnepe a Szent István Bazilikában, a fővárosunk legnagyobb templomában hozzásegít bennünket ahhoz, hogy mélyebben átéljük saját ünnepi gyertyánk ragyogó fényét.

Találkozó helye: Deák téri Evangélikus Templom lépcsőjén

Művészportrék az aranykorban

Ezúttal ők lesznek a főszereplők, azok a művészek, akik a 19. század fordulóján, az aranykorban maradandót alkottak. Festményeikkel, szobraikkal, iparművészetükkel a mai napig ámulatba ejtenek bennünket, de milyenek voltak ők alkotás közben, kik voltak a múzsák; milyen volt magánéletük, hétköznapjaik? Számtalan történet és sok-sok színes kép, híres festmény hozza majd őket közel hozzánk és természetesen bepillantunk az Emlékezés és felejtés kertjébe is. Találkozó helye: Budapest-Fasori Református templom, Városligeti fasor 5.

Irány Ráckeve!

A hangulatos kisvároska árnyékos vízpartjával, messze híres ún. csónakos piacával, vonzó kultúrájával Csepel-sziget fontos színfoltja. A szombati izgalmas Duna parti piac szinte beszippant bennünket kínálatával a friss gyümölcsöktől a kacatvásárig. A vízen ringó gabonaőrlő malom Ráckeve sajátja, mi is megtekintjük. Kicsit távolabb bepillantunk a szerb templomba, melynek freskódíszítése teljesen egyedülálló még a Balkán viszonylataiban is, a katolikus templomot pedig Patay László Munkácsy-díjas festő alkotásai teszik lélegzetelállítóan egyedivé. A kis helység központját szecessziós Városháza uralja. A városnéző séta után szabadidős programok: fürdés a Vadkacsa strandon, különböző vízi sportok (kajak, kenu) lehetősége.

A város szervezésében történő sétahajózásra mi is csatlakozhatunk a nyugodt vizű, természeti szépségekben gazdag Duna-ágban. Jelentkezéskor kérem ezt az igényt külön jelezni!

Találkozó helye: Bp. Közvágóhíd, HÉV végállomás

Szentendre, a festők városa

A mediterrán hangulatú városkát macskaköves, napsütötte utcái, barokkos házai és az itt alkotott művészek szelleme teszik különösen vonzóvá. Lépten-nyomon múzeumok, műalkotások vesznek körül bennünket. Ezen túl felfedezhetők Arsenije Čarnojević pátriárka szerb népének emlékei, akik a Duna partján rendezték be új otthonukat a 18. század elején.

Esti sétahajózás a Dunán

Sokféle arca van fővárosunknak, ismerjük is számtalan tulajdonságát, újra és újra képesek vagyunk megcsodálni adottságait és mindazt, amit elődeink áldozatos munkával megteremtettek. A legszebb azonban épp a két városrész közt mutatkozó festői táj, a Duna vízéről elénk táruló látvány: Buda hegyei és emlékművei, Pest lenyűgöző épületeinek sora számunkra is rendkívüli élményt jelentenek.  A különböző hidak alatt hajózni és a vízről bepillantani a Margit-szigetre, megkerülni azt és tovasiklani a Parlament és Budai Vár közt esti díszkivilágításban felejthetetlen élménynek ígérkezik!

Találkozó helye: Jászai Mari tér, Mc Donalds előtt.

Egzotikus ízek sétája

Ha már nem mehetünk messzire, legalább képzeljük el! Más népek konyháinak specialitásai a legjobb varázslók: ha ízlelgetünk egy finom ételt, könnyebben megy az „utazás”. Főleg a Balkánra, egy jó csevap ízéért...  És ennél messzebbre is, Ázsia legvadregényesebb országába is eljuthatunk, vagy az Andokba egy-egy ínycsiklandozó falat közepette. Aztán vissza Európába, egy keleti szláv töltött kalandra és már négy kóstolóval lettünk gazdagabbak, miközben szecessziós épületek közt sétálunk és egzotikus népek kultúrájával ismerkedünk. Ha szerencsénk lesz, megláthatjuk „micsinyákoló” mestert is, de keze pazar munkáját biztosan. A meglepetés sem marad el, na meg egy ráadás a hazai gasztronómia kevésbé ismert receptúrájából.

Találkozás helye: Kálvin tér, Kálvin szobránál

Igaz mese Mátyás királyról

Idén 530 éve „hunyt hamvába” a Hunyadiak legnagyobbja. Csodás alakja azóta is itt van közöttünk festmények, szobrok, mesék és versek formájában. Néhai palotájától a róla nevezett templomig megelevenedik előttünk kalandos gyermekkora, legendás királlyá választása, uralkodói nagysága és halálának titkolt körülményei; azokkal a hölgyekkel együtt, akik így vagy úgy, de befolyásolták tartalmas életét.

Belvárosi Nagyboldogasszony Templom (Altemplomtól a Kilátókig)

Ez az épület, amely mintegy ezer éve áll a Duna partján olyan időutazást ígér, ami a Szent Istvántól számított magyar történelem keresztmetszetét jelenti, még annál is többet! Falai közt élt római parancsnok, nyújtott csendes otthont mártírnak, megélt királyválasztást, számtalan híresség itt mondta ki a boldogító igent, volt zarándokok vágyott úti célja és oszmán szakrális hely. Nekünk kezdődhet itt ennek a furcsa évnek az adventje: bejárjuk a legmélyebb római alaptól a világhírű középkori freskók mellett a kilátó mindkét legmagasabb pontjáig, ahol felejthetetlen panoráma kínálkozik!

Találkozás helye: Piarista köz (árkád alatt)

Romantikus históriák

Abba az izgalmas világba pillantunk be, ahol volt pénz és hatalom – és persze hamisság is – voltak sikertörténetek és voltak Pál utcai fiúk! Keressük, hány Országház is volt Pesten? Majd utánajárunk az örök fiatalság titkának, és még csak utána derül fény az egyiptomi sivatag magyar rejtélyére. Kiderül a Csekonics név tartalma, mint a gazdagság szinonimája és megtudjuk ki volt az ország legtehetősebb árvája úgy száz éve? Feltárul az egykori mágnások mérhetetlen pompája és az ember örök vágya, hogy boldogságban éljen, akár szegény – akár gazdag.

Találkozó helye: Nemzeti Múzeum kertje - Főbejárat